Liikunta on nukkumatti

Väsyttää kuin koalakarhua. Mutta ei ehdi nukkua, kun pitää vielä multitaskata, käsitiskata ja somettaa. Mene vaan mieluummin nukkumaan. Uni on uusi trendijuttu – eikä suotta!

Uni hyvinvoinnin rakennuspalikkana

Laadukas ja riittävän pitkä uni on todellista laatuaikaa. Se parantaa vastustuskykyä, ehkäisee painonnousua, auttaa palautumaan liikunnasta ja pitää huolta muistista sekä  tarkkaavaisuudesta, muun muassa.

Hyvät yöunet ovat pituudeltaan sinulle sopivat. Terveysriskit kasvavat, jos unta kertyy liian vähän tai liian paljon. Erään tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta kokee nukkuvansa sopivasti, ja lähemmäs kymmenen prosenttia nukkuu liikaa (yli yhdeksän tuntia) tai liian vähän (kuusi tuntia tai vähemmän).

Pituudeltaan ihanteellinen uni on tärkeää, mutta yksistään riittämätöntä. Unen laatuongelmista puhutaan nykyisin yhä enemmän. Unen laadun paraneminen vahvistaa elämänlaatua ja fyysistä suorituskykyä sekä vähentää masentuneisuutta.

uni_palautuminen_liikunta

Liikunta parantaa unta

Liiku ja nuku – molempia riittävästi ja positiivinen kehä on valmis. Unta tarvitaan kehon rakentumiseen ja palautumiseen päivän rasituksista, kuten liikunnasta. Liikunta taasen auttaa nukkumaan paremmin.

Liikunnan suotuisasta vaikutuksesta unen laatuun on paljon näyttöä: sopiva määrä liikuntaa voi nopeuttaa nukahtamista ja lisätä syvän unen määrää.

Millaista liikuntaa väsyneenä?

Väsyttääkö aina? Liian myöhään nukkumaan, kun on niin paljon tekemistä? Katkonaista unta lapsien, koiran, särkyjen, stressin tai jonkun muun syyn vuoksi? Unen puute on kehon häirikkö. Mitä tapahtuu, jos järkyttynyttä kroppaa härkitään vielä liikunnalla?

Liikunnan aiheuttama kehon tasapainon heilahtaminen on normaalisti hyväksi. Jos kuormitustekijöitä kertyy liikaa, kokonaistilanne voi kuitenkin muuttua rakentavasta hajottavaksi. Huonosti nukkuneen palautuminen kovatehoisesta liikunnasta on kehnoa. Myös harjoitusvaikutus jää heikoksi. Sen sijaan matalatehoinen liikunta, kuten kävely, sekä kehoa ja mieltä rauhoittavat lajit, kuten jooga ja pilates, toimivat univajeessakin. Ne vaikuttavat nukahtamisen ja unen laadun kannalta hormonitoimintaan suotuisasti.

Liikunta on nukkumatti. Mutta jos herra unihiekan heittäjä on suututettu, kannattaa kovien treenien sijaan valita rauhallisia lajeja.

Syviä unia!

Lähteet

Partonen Timo. Lisää unta – kiireen lyhyt historia. Kustannus Oy Duodecim. 1. painos 2014.

Wang F, Eun-Kyoung Lee O, Feng F, Vitiello MV, Wang W, Benson H, Fricchione GL,

Denninger JW. 2015. The effect of meditative movement on sleep quality: A systematic review. Sleep Med Rev.12;30:43-52.

Wennman H, Kronholm E, Partonen T, Tolvanen A, Peltonen M, Vasankari M, Borodulin K.

2014. Physical activity and sleep profiles in Finnish men and women. BMC Public Health

14:82.

Awesome Digi 2016.