Tee se itse temppurata

Lasten liikkuminen on leikkiä. Näillä ohjeilla teet lapsille kivan ja kehittävän taitoradan, jonka liikkeet kehittävät koordinaatiota, tasapainoa, tarkkuutta ja kehon hallintaa. Lapselle rata on kuitenkin leikinomaista temppuilua.

Tee se itse temppurata

Rata sopii parhaiten 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille, mutta myös pienemmän voivat temppuilla oman taitotasonsa mukaan.

Temppuradan liikkeet perustuvat KTK-taitotestaukseen, jota käytetään esimerkiksi lasten terveys- ja liikuntatutkimuksissa. Tämä sovellettu temppurata sopii kotioloihin, mutta halutessasi voit kokeilla myös alkuperäistä taitotestiä. Rata on helppo tehdä ulos, jolloin maahan piirretyt viivat ohjaavat liikkeitä.

Välineiksi tarvitset jotain esteeksi sopivaa (esimerkiksi kepin) ja (tennis)pallon. Tarkistathan myös, ettei alusta ole liukas.

Iloisia liikkumishetkiä!

Liikkeet

Takaperin tasapainoillen

Piirrä maahan noin kolme metriä pitkä viiva. Pyydä lasta tasapainoilemaan takaperin viivalla päästä päähän. Tavoitteena on pysyä viivalla astumatta sen ulkopuolelle. Voit käyttää myös lankkua tai lautaa ja vähentää tai lisätä haastetta vaihtamalla lankku leveämpään tai kapeampaan.

Estekinkkaus

Aseta este (esimerkiksi keppi) noin puolentoista metrin päähän lapsesta. Pyydä lasta kinkkaamaan yhdellä jalalla esteen yli. Tavoitteena on olla koskematta estettä.

Sivuhyppely

Näytä lapselle merkki, esimerkiksi maahan piirretty viiva, jonka yli hän hyppää. Pyydä lasta hyppimään viivan yli sivuttain tasajalkaa niin nopeasti kuin mahdollista osumatta merkkiin. Voit ottaa aikaa, esimerkiksi 20 sekuntia, ja laskea kuinka monta hyppyä lapsi ehtii tehdä.

Pallo seinään

Pyydä lasta heittämään pallo seinään ja ottamaan se yhden pompun kautta kiinni. Kannusta harjoittelemaan heittoa molemmilla käsillä. Voit halutessasi laskea onnistuneita kiinniottoja.

Lähde

Kalaja, Sami: [KTK-testiohjeet. valmennustaito.info] Luettu 27.1.2016.

Awesome Digi 2016.