Kinesioteippaus

Kinesioteippaus sai alkunsa Japanista 1970 luvulla, josta se levisi urheilijoiden kautta USA:han ja sieltä Eurooppaan. Perinteisestä tukiteippauksesta poiketen kinesioteippauksella pyritään aktivoimaan lihasta ja näin tukemaan kudosten paranemisprosessia ja liikemallien normalisoitumista. Kinesioteippi on elastista ja se venyy jopa 60% lepopituudestaan pitkittäisuuntaan. Yleensä teippaus suoritetaan asennossa, jossa lihas on venyneenä ja teippi laitetaan venyttämättä myötäillen lihaksen kulkua. Tällöin ihoon ja sen alaiseen kudokseen kohdistuva paine vähenee ja aineenvaihdunta paranee. Kinesioteippausta voidaan käyttää myös joustamattoman urheiluteipin tapaan nivelen tai yksittäisen nivelsiteen tukemiseen. Kinesioteippi on hypoallerginen ja hengittävä, jonka johdosta teippiä voidaan pitää 3-5 päivää. Laadukas teippimateriaali myös kestää suihkun ja jopa saunassa hikoilun.

Kinesioteippauksen fysiologiset vaikutukset

Kinesioteippaus vähentää ihon ja lihaksen kautta koettua kipua. Kinesioteippaus lisää ihonalaiskudoksen lymfaattista virtausta ja näin ollen vähentää turvotusta. Teippauksen avulla voidaan myös korjata nivelen asentoa ja toimintaa proprioseptiikan eli asentotunnon kautta. Teippauksella voidaan lisätä ulkoista tukea nivelessä. Lisäksi kinesioteippauksen avulla voidaan normalisoida lihaksen tonusta, joko aktivoimalla tai fasilitoimalla.

Vaivasta riippuen teippauksessa käytetään eri tekniikoita. Tekniikat jaetaan neljään eri kategoriaan:

  •  Lihastekniikka, jossa tavoitteena on nostaa ihokudosta ja vähentää sen alaista painetta, sekä lisätä aineenvaihduntaa. Teipin venytys 10-20%
  • Ligamenttitekniikka, jossa tavoitteena paikallisten kudosten stimulointi mekanoreseptorien kautta. Teipin venytys 25-80%
  • Fasciatekniikka, jossa tavoitteena lihaskalvojen tai jänteiden ohjaus kivuttomampaan suuntaa. Teipin venytys 25-80%
  • Lymfatekniikka, jossa tavoitteena aineenvaihdunnan sekä lymfakierron edistäminen ja sen myötä turvotuksen ja tulehduksen vähentäminen.

Yleensä paras lopputulos saadaan yhdistelemällä edellä mainittuja tekniikoita. Kinesioteippaus soveltuu monenlaisiin eri vaivoihin ja vammoihin, mahdollistaen nopeamman paluun niin arkiaskareiden kuin harrastustenkin pariin.